Fındık üreticisi yıl boyunca fındıkta
yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmek için; budama, gübreleme, bahçe
temizliği, zararlılarla mücadele gibi üretimde yapılması gereken aşamaları
düzgün bir şekilde yaparak hasat zamanına yaklaşmış bulunmaktadır.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa
Hikmet EYÜPOĞLU yıl boyunca vermiş olduğumuz eğitimlerin ve teknik çalışmaların
farkını görüp sonucunu almaya az süre kaldığını, fındıkta hasat sezonuna
gelindiğini söyleyerek, erken hasadın fındıkta verim ve randımanı düşüreceğini,
daldaki fındıkları silkeleyerek fındık meyvesinin %75 ‘inin yere düşüyorsa
hasada başlanmasının, hasadı daldan değil de yerden yapılmasının; fındıkta kilo
artışına, randımanın yüksek olmasına ve işçilik maliyetinin düşük olmasına
büyük oranda katkı sağlayacağını söyledi.
Ayrıca fındık üreticilerimizin, İlimiz
Fındık Hasat tarihi belirleme komisyonumuzun almış olduğu kararı uygulamalarını
istedi.
Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret
Bölge Müdürü Başkanlığında 2022 yılı Fındık hasat tarihi ve Fındık İhracatının
belirlenme tarihi toplantısı 27.07.2022 tarihinde gerçekleşti. Arazi
çalışmaları ve komisyon toplantısında Odamız Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi
Veysel BAKİ’ de bulundu.
Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri
Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu :
22/02/2013 tarih ve 28567 sayılı Resmi
Gazete’ de yayımlanan 2013/4284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen
“Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı” nın 4 üncü maddesinin (ğ) fıkrasına
istinaden, “Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonlarının Kuruluş ve
Faaliyet Esaslarına Dair Genelge” çerçevesinde, Trabzon ilinde fındık toplama
ve ihraç tarihlerinin tespiti için, T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz
Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Erdal YAVUZ Bey’in
başkanlığında, Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Trabzon İl
Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı , Trabzon Zirai
Karantina Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TMO Trabzon Şube
Müdürlüğü, Trabzon Ticaret Borsası Başkanlığı ve Fiskobirlik Genel Müdürlüğü
kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan komisyonumuzca, 27/07/2022
Çarşamba günü saat 14:°°’da yapılan toplantı sonucunda, TRABZON ili ve
ilçelerinin;
Sahil kesiminde (0-250 metre arası
rakım) 13/08/2022
Orta Kesiminde (251-500 metre arası
rakım) 18/08/2022
Yüksek kesiminde (500 metre ve üzeri
rakım) 25/08/2022 tarihlerinde fındık hasadının yapılması kararlaştırılmıştır.
Fındık yöremiz için vazgeçilmez bir
tarım ürünü. Ancak fındık hasadında uymamız gereken bazı kurallar var.
Üreticilerimizi bu konuda uyarmak istiyoruz. Teknik ekibimiz bu konuda saha
çalışmalarına devam ediyor. Hasat öncesi mutlaka 5-10 gün önceden motorlu
tırpan gibi aletler ile bahçe temizliği yapılmalı. Fındıkları daldan değil de
yere döküldükten sonra yerden toplamaya dikkat edilmelidir. Hatta fındık
bahçelerine file serilerek ürünün tam olgunlaşması beklenip fındıkları
silkeleyerek tüm fındığın fileye dökülmesi sağlanıp file toplanmalı. Bu şekilde
hem işçilikten kar edilmiş olur hem de erken hasadın önüne geçilmiş olur.
Unutulmamalıdır ki zamanında ve
tekniğine uygun hasat yapılmadığı takdirde erken yapılan hasatta kilo, kalite
ve randıman kayıplarına sebep olmakta ve daldan toplanan ürünlerde nem oranı
yüksek olacağından zararlı aflatoksin oluşumuna neden olmaktadır.
Fındık hasadını daldan değil yerden
yaparsak işçilik maliyetini düşürür ve gelecek yıl ki meyve sürgünlerinin zarar
görmesini engellemiş oluruz.
Fındık hasadında aşağıda belirtilen
kriterler dikkate alınarak yapılması önemlidir:
Fındık zuruflarının (çotanakların) iyice
sararıp, kızarıp kahverengileşmeye başlaması,
Fındığın sert kabuğunun %75 oranında
kızarması,
Danelerin sert kabuğunun içinden kolayca
çıkabilmesi,
İç fındık zar renginin koyu krem rengine
dönüşmesi,
Dalda bulunan fındığın nem oranının %
30'un altına düşmesi,
Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan
dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin % 75' inin daldan döküldüğü
belirlenince hasadın başlaması gerekir.
Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan
fındıklarda birçok sorunlar meydana gelir. Meyve kalitesi düşer. İç buruşuk
miktarı artar. Randıman düşük olur. Kurutulmuş tanelerde tane rengi donuk
kalır. Ürünün depolanmasında sorunlar meydana getirir.
Hasadı yapılan fındıklar harman
yerlerinde ince serilmeli ve iyice kurutulmalıdır. Üst üste yığınlar halinde
bırakılmamalıdır. Çok kalın serilen ya da yığınlar halinde bırakılan fındıklarda
sıcaklığın yükselmesi ile fındıkta acılaşmaya; nispi nem oranının artması da
kızışmaya, küflenmeye yol açabilir. Özellikle insan ve hayvan sağlığı için
zararlı olan Aflatoksin adı verilen tanınmış kanserojen madde meydana gelir.
Naylon ya da bez brandalar ürüne temas etmeyecek şekilde yağışlı havalarda
üzeri örtülmelidir. Fındıklar kurutulduktan sonra naylon çuvallara
konulmamalıdır. Gözenekli ya da jüt çuvallara konulmalıdır.
Depo olarak kullanılacak yerin serin
kuru ve havalanabilir nitelikte olması gerekir. Bu şartlarda fındıklar 1 yıl
muhafaza edilebilir. Bunun için depo içi sıcaklığının 2-4,5 ºC' de ve nispi
nemin % 55-60 arasında olması gerekir.
Bu yıl da ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan COVID-19 nedeniyle üreticilerimiz maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaları gerekmektedir. Bahçelerine dışarıdan ve şehir dışından hasat için gelen üreticilerimizin daha dikkatli olmaları gerekmektedir.