Akçaabat Tereyağı
Tereyağının ham maddesini süt yağı oluşturur. Tereyağı bir çeşit hayvansal (inek veya koyun) yağdır. Yağın bileşiminde %82 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler, aromalar ve proteinler bir araya gelmiştir. Tereyağının fiziksel özelliğini ise kısa bağlı doymuş yağlarla, yağ asitleri oluşturur. Gıda ve kozmetik sanayisinde vazgeçilmez ve yedeksiz bir ham maddedir
Genel Özellikleri
Yağın hafif sarı ve beyaz olmak üzere iki renkte olması ihtimal dahilindedir. Çünkü sütü yağ elde etmek için alınan hayvan, öncesinde yeşil renkte (yani canlı) besinler tükettiğinde yağ rengi sarıya daha yakın, kurumuş tahıl sapı veya samanı ile beslemiş hayvanlarda ise elde edilecek yağın rengi beyaza daha yakın olmaktadır. Oda sıcaklığında sıvı yapısı, soğuk buzdolabı (yak. 7 °C) soğukluğunda sert sıvılaşması vardır.
Akçaabat köftesi
1930 lu yıllarda Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Akçaabatlı lokantacılar tarafından yapılmıştır. Malzeme olarak kıyma haline getirilen öküz ve dana etleriylere bunlara ilave edilen ekmek ve sarımsak kullanılmıştır. Özenle yoğrulan bu karışım, belirli büyüklüklerde oval hale getirilip, ızgaralı ocaklarda pişirilmiş ve insanların damak zevkine sunulmuştur. Öncelikle bölgeye tanıtımı yapılan Akçaabat köftesi o günden bu güne tüm dünyaya tanıtılmıştır. Yörenin otuyla beslenmiş ineklerin özenle seçilen; sinir ve ekstra yağ bulunmayan etleri kıyma haline getirilerek kullanılır. Bu kıyma, bir gün dolapta bekletilir ve köfte ocağında pişirildikten sonra servis yapılır.
Akçaabat köftesi, Akçaabat'ın özel yetiştirilen dana ve öküzleri ile elde edilen bir köfte çeşididir. 2009 ylında TPE tarafından Akçaabat yöresine ait olduğu tespit edilerek, coğrafi işaret tescili verilmiş ve 22 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
Akçaabat ilçesinde 1 ve 2 yaşından büyük olmayan dana ve öküzler her sabah yetiştirici tarafından yöre otları ve yemlerine katılan tuz ile beslenir. Bu çeşit bir beslenme dana ve öküzün etine ayrı bir lezzet katar.
Akçaabat köftesinde hayvanın ön kol eti, kaburga eti, kullanılır.
Ülkemizde bolca yetiştirilen, hatta ticari açıdan büyük önemi bulunan besin maddelerinden biridir Fındık. İçerisinde Vücudumuz için gerekli olan bir çok önemli vitamini barınmaktadır. Bu kadar faydası bulunan fındığı günlük olarak belli ölçülerde tüketmemiz sağlığımız açısından oldukça faydalıdır.
Fındığın faydaları
Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda
güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar
sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya
yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok
etkilidir. Kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimini destekler.
Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri çok
faydalıdır. Cinsel gücü arttırır, varislere iyi gelir. Fındık, soğuk algınlığı
ve akciğer hastalıklarına da faydalıdır. Ayrıca, cildi güzelleştirdiği
bilinmektedir. En önemli özelliği ise kansızlığa çok iyi gelmesidir.
Zararlıları
Türkiye'de fındığın en önemli
zararlıları olarak, karamuk oluşturup fındığın iç
bağlamamasına ya da lekeli olmasına sebep olarak ekonomik zararı dokunan iki
böcek türü vardır: Yarım
kanatlılar takımından fındık
yeşil kokarcası (Palomena prasina) ile kın
kanatlılar takımından Fındık kurdu (Curculio nucum).
Ayrıca Balaninus nucum da önemli bir fındık zararlısı olarak bilinmektedir