Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > FINDIK BAHÇELERİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ UYGULAMALAR

FINDIK BAHÇELERİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ UYGULAMALAR

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu fındık  tarımında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundular.  “  Arazi ziyaretlerinde mühendislerimizin, birçok tarımsal uygulamaların eski metodlara dayalı olduğu, atadan dededen görülen usullerle uygulama yapıldığı gözlemlenmiş ve yanlış yapılan birçok uygulamanın doğru olduğunun savunulduğu görülmüştür. Oysaki modern tarımla yapılan çalışmalarda yeniliklere ve teknolojiye açık olup doğru bildikleri yanlışların düzeltilerek üreticilerimize aktarılması için saha çalışmalarımız devam etmektedir.  Her hafta farklı mahallelerimizde üreticilerimize bu tür  bilgilendirme çalışmaları  yapılmaktadır.

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek  Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir arazi faaliyetleri kapsamında Demirtaş Mahallesinde Osman Tütüncü’ye ait fındık bahçesinde  üreticilerimize teorik ve uygulamalı olarak  fındık yetiştiriciliği hakkında bilgilendirmede bulundu.  Bakım , besleme, budama, tepe alma,  toprak numunesi alımı , zararlı tespiti ve zararlılarla mücadele gibi konularda üreticilerimize teorik bilgiler verip akabinde budama ve toprak numunesi alımı ile ilgili örnek uygulamalar yapmıştır. Arazide dalkıran zararlısı tespit edilmiş verdiği zarar hakkında bilgi aktarılmıştır.  Feromon tuzak kurulması tavsiye edilmiştir. Kireçleme ve diğer konularda yapılan yanlış uygulamalar anlatılmış, doğru bir kireçleme ve gübrelemenin fındık ocaklarından 40-50 cm dışında kalan dal iz düşümüne atılması gerektiği,  yani fındık ocağının içine herhangi bir kimyasal gübre, kireç , hayvan gübresi filan atılmaması gerektiği gibi,  olması gereken doğru bilgiler kendilerine aktarılmıştır” dedi.