Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN ÜRETİCİLERİMİZE UYARI ! MART AYINDA FINDIK BAHÇELERİNDE YAPILMASI GEREKENLER

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN ÜRETİCİLERİMİZE UYARI ! MART AYINDA FINDIK BAHÇELERİNDE YAPILMASI GEREKENLER

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN ÜRETİCİLERİMİZE UYARI !

MART AYINDA FINDIK BAHÇELERİNDE YAPILMASI GEREKENLER

 

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU mart ayında fındık bahçelerinde yapılması gerekenler için üreticilerimize uyarılarda bulundu. “ Yazlık gübreleme zamanı geldi. Bu gübreleri mümkünse 2 ya da 3 turda bitkiye verilmesini tavsiye ederiz. Yapılan toprak analizi sonuçlarına göre , mühendislerimizin önerileri ışığında mart ayında yazlık gübrelerin  ilk  turunun atılmasına başlanılmalıdır ( örneğin ocak başı 1,5 kilogram gübre tavsiye edilmişse onu mart, nisan, mayıs gibi 3 turda aylık 500’er gram gelecek şekilde ocakların dal iz düşümüne verilmesi sağlanmalıdır ya da mart ve mayıs olmak üzere 2 turda verilmeli ve her bir turda 750’şer gram ocak başı dal iz düşümüne verilmelidir)  . Özellikle kompoze gübreler (20-12-15+2MgO +me (çotanak fertil) , 15-15-15+çinko , 20-20-0, 25-5-10 entec vb. ) ve (% 46 Üre, % 26 N , % 21 AS… ) azotlu gübreler, yanmış hayvan gübresi, pelet tavuk gübreleri tahlil sonuçlarında belirtilen miktarlarda fındık ocaklarına dal iz düşümlerine verilebilir. Ayrıca bu dönemde toprak pH durumuna göre kalsiyum nitrat veya kalsiyum sülfat içeren gübreler bitki kök bölgesi dal iz düşümüne  verilmelidir.

 

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi personelimiz Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR arazi faaliyetlerinde önemli bir durumu gözlemledi ve üreticilerimize gerekli önerilerde bulundu. Normalde çıkışları nisan ayına denk gelen dalkıran zararlılarının mart ayında ergin hale  gelip çıkışlara başlamış olması bu zararlılar ile ilgili erken önlem alınmasını doğurdu. Bununla ilgili feromon tuzakların araziye asılmaya başlanması gerektiği arazi sahiplerine bildirildi. Ayrıca budama ve dip sürgün kesiminde yapılan yanlışlıklar ve olması gereken doğru uygulamalar kendilerine anlatıldı. 

 

Yine bu ayda  böcek zararı olan dalların kesimi , dip sürgün temizliği yapılabilir. Özellikle yüksek kesim yapılan dalların ve dip sürgünlerin toprak seviyesinden kesimi yapılmalıdır. Virgül kabuklu biti ve fındık yaprak deleni ile kimyasal mücadele yapılabilir” dedi.