Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > FINDIK FİLİZ GÜVESİ

FINDIK FİLİZ GÜVESİ

Fındık filiz güvesi; yaygın olarak görülen bir fındık zararlısı olup, sarımsı beyaz pulların hakim olduğu, ön kanatları sütlü kahverengi beyaz, arka kanatlar kahverengi gri renkte olan, 5-7 mm. boyunda bir kelebektir. Olgun larva 7-8 mm. boyunda, baş ve boyun kahverengi, seyrek ve kısa kıllarla kaplıdır.

     

Fındık filiz güvesi larvası                                                                                  Fındık filiz güvesinin erkek çiçeklerdeki zararı


Kışı fındık gözlerinin dip kısmında, püslerde ya da fındık kozalak akarının oluşturduğu kozalaklar içerisinde geçiren larvalar mart ayında beslenmeye başlarlar ve henüz gelişmekte olan göz ve sürgünlerde zararlı olurlar. Gözler sürmeye başlayınca larva bir galeri açarak sürgün özüne girer. Böyle bir sürgün hemen kurur ancak dip kısmından ağlarla dala yapışık olduğundan düşmeyip yaz ortalarına kadar dalda kalabilir. Bir larva bu şekilde 4-5 sürgüne zarar verebilir.


Fındık filiz güvesinin yapraktaki zararı

Olgunlaşan larva pupa olur ve daha sonra ergin kelebekler görülür. Bu kelebekler tarafından konan yumurtalardan çıkan larvaların zararı temmuzda yapraklarda görülür. Larvalar yaprak alt yüzeyinde orta damarla yan damarın birleştiği koltuklarda beslenerek, ağ ve beslenme artıklarından oluşan üçgen şeklinde kahverengi lekeler meydana getirir. Sonbaharda larvalar püslere, göz diplerine ve kozalaklara geçerler. İki püsü ağlarla birbirine birleştirerek aralarında koyu renkli pisliklerle karışık bir kabarıklık meydana getirir. Kemirilen püsler gelişemediği için kıvrılır.

Mücadelesi

Fındık filiz güvesinin çok sayıda doğal düşmanı vardır ve bunlar popülasyon üzerinde %15 civarında etkilidir.

Kimyasal mücadeleye gerek olup olmadığı bahçede yapılacak bir ön sayımla belirlenmelidir. Bahçe büyüklüğüne göre 1-10 da. için 10 ocak, 11-30 da. için 20 ocak, 30 da.dan büyük bahçeler için 30 ocak şeklinde yapılacak işaretlemelerden sonra, ocağın alt, orta ve üst kısımlarından 10’ar tane, toplamda 30 yaprak alınıp zarar belirtisi olanlar sayılır. Zarar görmüş yaprak oranı % 15 olduğunda ilaçlamaya karar verilir. İlaçlama hasat sonu ile yaprak dökümü başlangıcına kadar (Eylül sonu) olan süre içinde yapılmalıdır.