TRABZON İL VE İLÇELERİNDE FINDIK HASAT TARİHLERİ BELLİ OLDU
Fındık üreticisi yıl boyunca fındıkta yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmek için; budama,
gübreleme, bahçe temizliği, zararlılarla mücadele gibi üretimde yapılması
gereken aşamaları düzgün bir şekilde yaparak hasat zamanına yaklaşmış
bulunmaktadır.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU yıl boyunca vermiş
olduğumuz eğitimlerin ve teknik çalışmaların farkını görüp sonucunu almaya az
süre kaldığını, fındıkta hasat sezonuna gelindiğini söyleyerek, erken hasadın
fındıkta verim ve randımanı düşüreceğini, daldaki fındıkları silkeleyerek fındık
meyvesinin %75 ‘inin yere düşüyorsa
hasada başlanmasının, hasadı daldan değil de yerden yapılmasının; fındıkta kilo
artışına, randımanın yüksek olmasına ve işçilik maliyetinin düşük olmasına büyük oranda katkı sağlayacağını söyledi.
Ayrıca fındık üreticilerimizin, İlimiz Fındık Hasat tarihi belirleme
komisyonumuzun almış olduğu kararı uygulamalarını istedi.
Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Başkanlığında 2021 yılı
Fındık hasat tarihi ve Fındık İhracatının belirlenme tarihi toplantısı 28.07.2021
tarihinde gerçekleşti. Arazi çalışmaları ve
komisyon toplantısında Odamız Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel
BAKİ’ de bulundu.
Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ konuyla
ilgili şu açıklamalarda bulundu :
22/02/20 13 tarih
ve 28567 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 20 13/4284 sayılı Bakanlar Kurulu
Kararı ile kabul edilen “Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı” nın 4 üncü
maddesinin (ğ) fıkrasına istinaden, “Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme
Komisyonlarının Kuruluş ve Faaliyet Esaslarına Dair Genelge” çerçevesinde,
Trabzon ilinde fındık toplama ve ihraç tarihlerinin tespiti için, T.C. Ticaret
Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Sayın Halil ŞAŞMAZ
Beyin başkanlığında, Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Trabzon
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı , Trabzon Zirai Karantina Müdürlüğü, Fındık
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TMO Trabzon Şube Müdürlüğü, Trabzon Ticaret
Borsası Başkanlığı ve Fiskobirlik Genel Müdürlüğü kurum ve kuruluşların
temsilcilerinden oluşan komisyonumuzca, 28/07/2021 Çarşamba günü saat 14:°°’da
yapılan toplantı sonucunda, TRABZON ili ve ilçelerinin;
Sahil
kesiminde (0-250 metre arası rakım)
07/08/2021
Orta Kesiminde (25 1-500 metre arası rakım)
12/08/2021
Yüksek
kesiminde (500 metre ve üzeri rakım) 20/08/2021
tarihlerinde fındık hasadının yapılması kararlaştırılmıştır.
Fındık yöremiz için vazgeçilmez bir tarım ürünü. Ancak fındık hasadında uymamız
gereken bazı kurallar var. Üreticilerimizi bu konuda uyarmak istiyoruz. Teknik
ekibimiz bu konuda saha çalışmalarına devam ediyor. Hasat öncesi mutlaka 5-10
gün önceden motorlu tırpan gibi aletler ile bahçe temizliği yapılmalı.
Fındıkları daldan değil de yere döküldükten sonra yerden toplamaya dikkat
edilmelidir. Hatta fındık bahçelerine file serilerek ürünün tam olgunlaşması
beklenip fındıkları silkeleyerek tüm
fındığın fileye dökülmesi sağlanıp file toplanmalı. Bu şekilde hem
işçilikten kar edilmiş olur hem de erken
hasadın önüne geçilmiş olur.
Unutulmamalıdır ki zamanında ve tekniğine uygun hasat yapılmadığı takdirde erken
yapılan hasatta kilo, kalite ve randıman kayıplarına sebep olmakta ve daldan
toplanan ürünlerde nem oranı yüksek olacağından zararlı aflatoksin oluşumuna neden olmaktadır.
Fındık hasadını daldan değil yerden yaparsak işçilik maliyetini düşürür ve
gelecek yıl ki meyve sürgünlerinin zarar görmesini engellemiş oluruz.
Fındık hasadında aşağıda belirtilen kriterler dikkate alınarak yapılması
önemlidir:
Fındık zuruflarının (çotanakların) iyice sararıp, kızarıp
kahverengileşmeye başlaması,
Fındığın sert kabuğunun %75 oranında kızarması,
Danelerin sert kabuğunun içinden kolayca çıkabilmesi,
İç fındık zar renginin koyu krem rengine dönüşmesi,
Dalda bulunan fındığın nem oranının % 30'un altına düşmesi,
Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut
meyvelerin % 75' inin daldan döküldüğü belirlenince hasadın başlaması gerekir.
Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda birçok sorunlar meydana
gelir. Meyve kalitesi düşer. İç buruşuk miktarı artar. Randıman düşük olur.
Kurutulmuş tanelerde tane rengi donuk kalır. Ürünün depolanmasında sorunlar
meydana getirir.
Hasadı yapılan fındıklar harman yerlerinde ince serilmeli ve iyice
kurutulmalıdır. Üst üste yığınlar halinde bırakılmamalıdır. Çok kalın serilen
ya da yığınlar halinde bırakılan fındıklarda sıcaklığın yükselmesi ile fındıkta
acılaşmaya; nispi nem oranının artması da kızışmaya, küflenmeye yol açabilir.
Özellikle insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan Aflatoksin adı verilen
tanınmış kanserojen madde meydana gelir. Naylon ya da bez brandalar ürüne temas
etmeyecek şekilde yağışlı havalarda üzeri örtülmelidir. Fındıklar kurutulduktan
sonra naylon çuvallara konulmamalıdır. Gözenekli ya da jüt çuvallara
konulmalıdır.
Depo olarak kullanılacak yerin serin kuru ve havalanabilir nitelikte olması
gerekir. Bu şartlarda fındıklar 1 yıl muhafaza edilebilir. Bunun için depo içi
sıcaklığının 2-4,5 ºC' de ve nispi nemin % 55-60 arasında olması gerekir.
Bu yıl da ülkemizi ve dünyayı etkisi
altına alan COVID-19 nedeniyle üreticilerimiz maske, mesafe ve temizlik
kurallarına uymaları gerekmektedir. Bahçelerine dışarıdan ve şehir dışından
hasat için gelen üreticilerimizin daha dikkatli olmaları gerekmektedir.