Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > ŞUBAT AYINDA FINDIK BAHÇELERİ İLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

ŞUBAT AYINDA FINDIK BAHÇELERİ İLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU üreticilerimize uyarılarda bulundu, “Fındık ilçemiz için vazgeçilmez milli bir ürünümüz. Her ay olduğu gibi bu aylarda da yapmamız gereken işlemleri tekniğine uygun şekilde yapmak gerekir.

Fındık bitkisinin yıl içerisinde hemen hemen her ay bakıma ihtiyacı vardır.  Bu bitki beslemeden alın da zararlılarla mücadeleye kadar her aşamayı kapsar. Bu işlemlerden şubat ayı içinde yapılması gerekenlere değinecek olursak , şu an fındıkta tozlanmanın devam ettiği  ve karanfillerin açtığı dönem olması nedeniyle bitki beslemeye önem verilmeli ve yapılan toprak tahlili sonucuna göre fosforlu ve potasyumlu gübre takviyesi yapılmalı. Yine içinde Bor elementi olan gübreler bitkiye verilmelidir.  Yanmış hayvan gübresinin verilmesine de devam edilmelidir. 

Kozalak akarı zararlısı ile mücadeleye devam edilmedir. Bu ayda var olan kozalaklar mümkünse el ile toplanarak bahçe içine atılmalıdır.  Kozalak akarının çok yoğun olduğu bahçelerde ise nisan ayı ortalarında hava sıcaklığı 20  0C’yi bulduğunda halk arasında “Güllece Bulamacı” denilen ya da Kalsiyum PoliSülfür  gibi kimyasallar ile ilaçlama yapılmalıdır.

Yine bu ayda virgül Kabuklu Bitine karşı kış ilaçlaması yapılabilir.  Fidan dikimi yapacaklar için fidan çukurları açılıp fidan dikimi yapılabilir. Fındık bahçe temizliği yapılamayan bahçelerde kök ve dip sürgün temizliği yapılmalı, kırılmış , böcek  delmiş,  zarar görmüş, dalların kesimi yapılmalı. Fındıkta şekil verme ve verimi artırmaya yönelik tepe kesme işlemleri tamamlanmalıdır.  Tüm meyve ağaçlarında da budamaya devam edilmelidir.

Ayrıca meyve ve fındık bahçelerinde oluşabilecek doğal afetlere karşı devlet destekli olan Tarım Sigortasını yaptırmak gerekir.  Yağış rejimi ve meteorolojik veriler dikkate alındığında ve geçmiş yıllarda yaşanan doğal afetler göz önünde bulundurulduğunda tarımsal faaliyetlerde doğal afet riski artmaktadır.  Dolu, don, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, taşıt çarpması, sel ve su baskınının ürünlerde neden olduğu miktar kayıplarını tarım sigortası yaptırarak kontrol altına almış olursunuz. % 67 ‘ye varan  devlet katkısı  olup tüm üreticilerimize Tarım Sigortası yaptırmayı öneriyoruz, 28 Şubat 2024 son başvuru günüdür. ” dedi.