Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > RİZE PAZAR ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NA ANLAMLI ZİYARET

RİZE PAZAR ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NA ANLAMLI ZİYARET

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU’nun yaptığı çalışmalar il dışından da ilgi görüyor. Özellikle hedefinin Akçaabat’ı İstiridye mantarı ve Aronya meyvesi  üretim merkezi haline getirmek için uğraşan ve ürünü  tanıtmak için kamu ve özel kuruluşları ziyaret eden Mustafa Hikmet  EYÜPOĞLU’nun bu kez Rize ili Pazar ilçesinden misafirleri vardı. Pazar Ziraat Odası Başkanlığı Akçaabat ilçesinde örnek çiftçilerimizin üretimini gerçekleştirdiği tesislerde incelemelerde bulunmak üzere ilçemize teknik gezi düzenlemişlerdir. Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İNCE  ve üye üreticiler ile Rize Kadın Girişimciler Dernek Başkanı  ilgili örnek işletmeleri gezme fırsatı buldular.  Ziyarete Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit GÜLBAY beyde  eşlik etti.  İstiridye mantarı üretimi yapan Ali TONBUL,  örtü altı sebze  ve aynı zamanda fide üretimi yapan genç girişimci Mesut GEDİKLİ ve  aronya meyvesi ve aronya fidanı üreticisi Tayfun KANDAZ’a  ait işletmeler ziyaret edildi. Burada işletme sahipleri tarafından gelen misafirlere  işletme hakkında bilgiler verildi.  

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU ziyarete gelen misafirlere yaptıkları çalışmalar hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. Yeni çeşit ürünlerin, yeni teknik ve teknolojilerin  üreticiler tarafından kullanılmasını artırmak için örnek üreticilerimizin de gayretiyle  bizim de teknik hizmet desteğimizle her zaman üreticinin ve üretenin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. İlçemizde  3 adet modern istiridye mantarı üretimi  tesisinde yılda yaklaşık 80 tonun üzerinde üretim gerçekleşmektedir. Ayrıca 25’in üzerinde üreticimiz  kütük üzerinde istiridye mantarı üretimi yapmaktadır. Aronya yetiştiriciliği konusunda da şimdiye kadar 50 dekarın üzerinde dikim alanı gerçekleştirdik. Bu üretim alanın 30 dekarını Akçaabat Ziraat Odası,  Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediyesi’nin katkılarıyla tesis ettik. 20 dekarın üzerindeki alanı da üreticilerimiz kendi imkanları ile oluşturmuştur. Bir yandan mevcut bahçelerde,  proje koordinatörü Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ziraat yüksek mühendisi Murat AYDOĞDU’nun  katkıları ile bitki besleme ve bakım konularında çalışmalarımız devam ederken diğer yandan dikim alanlarını genişletmek için üreticilerimizin kendi ihtiyaçlarını karşılamak adına fidan üretimi de yapılmaya başlanıldı. Aronya üreticimiz Tayfun KANDAZ serada  fidan üretimi için ilk girişimlerde bulundu.  Yaklaşık 10 dekar alanda örtü altı sebze üretimi gerçekleştiren üreticimiz  Mesut GEDİKLİ , ihtiyacı olan sebze fidelerini Antalya, Mersin, Adana gibi uzak mesafedeki illerden almaktaydı. Ancak bir takım sorunlar ile karşılaşmıştı.  Ya fideleri kargoda zarar görmüş ya da fidelerin bir kısmı üretim yerinde uygunsuz ortamda kalmasından dolayı  zarar görmüş  aynı zamanda da maliyeti yüksek olmasından dolayı üreticimizi kendi fidesini üretmeye teşvik etmiştir.  Şuan hem kendi fide ihtiyacını karşılayacak kadar fide üretmekte hem de  diğer il ve ilçelerden gelen fide siparişlerini de karşılamaya çalışmaktadır. İşletmenin  kapasitesi  ekimi yapılan  sebze çeşidine göre    80 bin ila 150 bin adet arasında  değişmektedir.  İşletmede her çeşit domates, biber, hıyar , marul, patlıcan, kişniş, maydanoz, nane, fesleğen, tere, roka, kuzu kulağı,  dereotu  vb.  ürünlerin tohumlarını ekip fidelerini elde etmektedirler.  Bu özverili çalışmalarından dolayı üreticilerimizi kutluyorum.

Bizlere işletme ziyaretlerinde eşlik eden Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit GÜLBAY beye ,  Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İNCE  ve üye üreticiler ile Rize Kadın Girişimciler Dernek Başkanına teşekkür ederim.