Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > FINDIK BAHÇELERİNDE KIŞ ÖNCESİ YAPILACAK OLAN İŞLEMLER İÇİN UYARI"

FINDIK BAHÇELERİNDE KIŞ ÖNCESİ YAPILACAK OLAN İŞLEMLER İÇİN UYARI"

AKÇAABAT ZİRAAT ODASINDAN

FINDIK BAHÇELERİNDE KIŞ ÖNCESİ YAPILACAK OLAN İŞLEMLER İÇİN UYARI

 

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU fındık üreticilerine kış öncesi uyarılarda bulunuyor. Üreticilerin her zaman yanında olduklarını belirterek, Tarımsal Hizmetler Birimi Mühendislerimizin   arazi faaliyetleri ile üreticilerimizin her tarımsal problemini çözmek için uğraştıklarını, arazide yapılan yanlış uygulamaları yerinde tespit etmekte  doğru uygulamalar hakkında bilgilendirme yapmaktadırlar.  Ayrıca  gelir artırıcı, verimi yüksek ürünleri ilçemize kazandırmak için Belediyemiz ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği içinde  faaliyetlerimiz devam etmektedir. İlçemizde tarımsal üretimin yoğun olduğu fındık bahçelerinde özellikle kış öncesi mühendislerimizin önerileri doğrultusunda bakım ve besleme işlemlerinin yapılması gerektiğini belirtti.   

Bitki bakım ve besleme konusunda Tarımsal Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR’in  aşağıdaki önerilerini dikkate alarak tarımsal faaliyette bulunmalarını tavsiye etti.

Öncelikle ; Toprak numunesi alımı yapılmalı ve çıkacak tahlil sonuçlarına göre ; Yanmış hayvan gübresi kullanılmalıdır. Kireç  ya da kükürt uygulaması yapılmalı. Bu uygulamadan 1 ay sonra TSP ya da %18-46 DAP gübresi uygulanmalıdır.

 

Fındık dal kesimi (fındık bahçesinde ocaklarda bulunması gereken ideal dal sayısı 6-8 olmalı, hastalıklı ve zarar görmüş dalların kesimi yapılmalı) ve dip sürgün kesimi yapılmalı. Dalkıran zararı olan dallar kesilerek  bahçeden uzaklaştırılmalı. Nisan ayı içinde feromon tuzaklar bahçeye asılmalı.

 

Yaprakların %70 ‘i döküldüğünde fındık dallarına dipten tepeye kadar  birinci Bordobulamacı uygulaması  20 gün sonra ikinci bordobulamacı uygulaması yapılmalı (bu uygulama fındık , ceviz ve tüm meyve ağaçlarında da uygulanmalıdır).

 

Kahverengi kokarca ile kültürel mücadele yapılmalı. Toplayıp imha edilmeli. Nisan sonu Mayıs ayı ilk haftası ruhsatlı ilcalar ile ilaçlama yapılmalı.

Yeniden fındık dikimi yapacaklar fındık dikim çukurlarını hazırlayıp fidan dikimini yapabilirler.

 

TOPRAK ÖRNEĞİ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1. Toprak örneği alınırken dikkat edilecek en önemli konu alınan örneğin bahçeyi temsil etmesidir. Örnek almadan önce bahçenin genel görünümüne bakılıp eğim, yükseklik, drenaj, renk, toprak derinliği ve toprak yapısı yönünden çok farklı ise her farklı yer için ayrı örnek alınmalıdır.

2. Toprak örnekleri çit-yol kenarı, gübre yığını, su birikintisi olan yerlerden alınmamalıdır.

3. Toprağın fazla çamurlu olduğu zamanlarda örnek alınmamalıdır.

4. Örnekler köklerin yayıldığı bölgeden yani ocağın 50-60 cm uzağından  taç izdüşümünden alınmalıdır.

5.Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U, Z şeklinde dolaşılarak 20 dekar alanda en az 10 yerden 0 – 30 cm derinlikten alınmalıdır.

6. Örnek alınacak noktalarda otlar çapa veya kazma ile temizlenip V şeklinde 30 cm derinliğinde çukur açılır. İlk 5 cm toprak tabakası atılır ve diğer 25 cm lik toprak dilimleri alınır ve bir bez torba içine konulur. Alınan numuneler gölge bir yerde kurutulur içindeki taş kök vb kalıntılar temizlenir ve yaklaşık 1,5-2  kg toprak numunesi tahlil için , isteyen Ziraat Odasına isteyen kendisi Yalıncak’ta bulunan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toprak Analiz Laboratuvarına götürülebilir.

Analiz ücreti numune başı 55 TL dir. Toprak numunesi içine etiket yazılıp bırakılmalıdır. Bu etikette ; Tarla sahibinin adı soyadı, TC kimlik no, telefon no, il, ilçe, mahalle, ada no , parsel no, ekili ürün adı, numunenin alındığı derinlik , son 1 ayda  kullanılan gübre , arazinin sulu yada kuru tarım olduğu gibi özellikler yazılmalıdır.