Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet
EYÜPOĞLU ; “ Akçaabat’lı üreticilerimizin gelir seviyesini ve yaşam refahını
artırmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini canla başla
çalıştıklarını ve bir çok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Bu projelerden
biri de ilçemizde bal üretimini ve verimini artırmak olduğunu bunun için de
Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Başkanı
İsmail ŞAR bey ile birlikte daha önce bazı kamu kurum ve kuruluşlarını
ziyaret edip fikir alışverişinde bulunduklarını ve bölgemizde arıcılık yapan
üreticilerimiz için bal ormanları oluşturmaya yönelik bol çiçek açan Sofora
Japonica ( Macar Akasyası) ağacı ,
Pavlonya (Paulownia) ağacı ve Sumak ağacı
fidanların ilçemizde özellikle arıcılık ile uğraşan üreticilerimizin
olduğu mahallelere, yol kenarlarına , atıl bulunan alanlara ve orman vasfını
yitirmiş alanlara dikilmesi konusunda
çalışmalar yaptıklarını , bunun akabinde
ilk etapta polen oranı yüksek ağaçlardan ilçemize getirilmesi için arayışlar
içinde olduklarını ve sonuç aldıklarını, şimdi de bu ağaçlardan ilkbaharda
çiçek açan Pavlonya ağacı tohumlarını ilçemize getirip uygun ortamda
çimlendirilip bunlardan fidan elde edildiğini ve 3000 adetin üzerinde Pavlonya ağacı fidanlarını düzenlenen törenle Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Üyelerine dağıtıldığını
söyledi”.
Akçaabat
Bal Üreticileri Birliği’nin bahçesinde düzenlenen Pavlonya (Paulownia)
fidanı dağıtım törenine , Akçaabat
Kaymakamı Sn. Ramazan KURTYEMEZ,
Akçaabat Belediyesi Başkan Yardımcısı Sn. Serkan ÖZDEMİR, Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Başkanı Sn. İsmail ŞAR , Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Sn. Mustafa
Hikmet EYÜPOĞLU ve Akçaabat Bal
Üreticileri Birliği Üyeleri katılım sağladılar.
Konuylu ilgili açıklama yapan Akçaabat
Bal Üreticileri Birliği Başkanı İsmail ŞAR yaptıkları çalışmalar
hakkında şunları aktardı. “Akçaabat
ilçesinde Bal Üreticileri Birliğimize ve aynı zamanda Akçaabat’ta bal üretimi
yapıp Trabzon Bal Üreticiler Birliğine kayıtlı toplam 500 üye ve 40 bin civarı arı kovanı bulunmaktadır. Bizim ilçemizde yeterli miktarda arıyı
besleyecek bal üretimini artıracak nektarı bol çiçekler yok. Bundan dolayı
arılarımızı belirli dönemlerde çiçeği bol olan yaylalara götürmek zorunda
kalıyoruz hatta il dışına Muğla,
Hatay, Aydın ve Antalya gibi illere götürülmektedir. Bu arıların taşınması sırasında bir çok
olumsuzluklar ile karşılaşıyoruz. Bu hem maliyetleri artırmakta hem de arı
ölümlerine neden olmaktadır. Kışa 40 bin kovanla giren üreticilerimiz arılarını
polen eksikliğinden dolayı besleyememekte ve bahara ancak 20 bin arı
kovanı ile başlayabilmektedir. Kışın
arının beslenmesi için bir miktar balı kovanda bırakmamız gerekiyor. Zaten az
miktarda oluşan balı kimse kovanda bırakmak istemiyor. Bundan dolayı üreticilerimiz başka yollara
başvuruyor. Kimisi invert şeker
şurubu ya da başka ürünler veriyor. Bu
uygulamalar arı ölümlerini artırıyor, normalde 26 gün yaşayacak arı erken
yaşlanıp 13.-19. günlerde ölüyor. Üreticilerimizin kovan başına aldığı bal
10-12 kg bu da çok az bir miktar. Maliyetler yüksek. Haliyle bu durum ürün
fiyatlarını da yükseltiyor. Bizler bir araştırma içine girdik ve
üreticilerimize maliyetleri ve arı ölüm oranlarını düşürüp bulunduğu yerden
başka yerlere gitmeye gerek kalmadan nasıl üretim yapabiliriz sorusuna cevap
aramaya başladık. Yaptığımız araştırmalarda Macaristan'da bir kovandan 40-50 kilo
civarında bal alınmakta biz de ise
bölgemizde 10 -12 kilo bal alıyoruz. Macaristan ile mukayese edilemeyecek kadar
aramızda bir fark var. Burada gördük ki ülkedeki orman varlığının % 20’ye
yakını uzun zaman çiçek açan nektarı bol
Macar Akasyası (yalancı akasya ) ormanları ile kaplı. Bizler bir hesaplama yaptık ve proje
oluşturmaya karar verdik. Kovan başı 500 TL den hesapladığımızda arı
ölümlerinden oluşan 20 bin kovandan 10
milyon lira zarar var. 500 arı üreticisi arı beslemek için üretici başına
ortalama 30 çuval şeker ayrıca invert şekerde kullanmakta bununda
maliyeti 7 milyon lira . Bunun önüne geçebilmek için 50 bin adet Sofora Japonica ( Macar Akasyası)
ağacı , Pavlonya (Paulownia) ağacı ve Sumak ağacı fidanlarını toprakla buluşturduğumuzda bizim bal üretimimiz 250 tondan
500 tona çıkacaktır. Bunu da hesaba kattığımızda 25 milyon lirada bir artımız
olur. Yeterli beslenen arılarda arı
ölümleri son bulacaktır. Ayrıca 1
Pavlonya ağacı çiçeğinden yaklaşık 20 kg bal elde edilebilecek ve bu ağaçların
yapraklarının protein oranı yüksek olduğundan hayvan yemi olarak da
kullanılabilecektir. Bu hesaplamamızın
sonucunda üreticilerimiz yılda toplam 41
milyon lira kara geçmiş olacaktır. Bu hem üreticilerimiz hem de ilçe ekonomimiz
için büyük fayda sağlamış olacaktır. Ağustos ayından sonra çiçeklenen Sofora Japonica ( Macar Akasyası)
ağacı ve Sumak ağacı fidanları temini için çalışmalarımız devam ediyor ” dedi.