Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > AKÇAABAT ZİRAAT ODASI TEKNİK HİZMETLER BİRİMİNDEN ÜRETİCİLERE UYARI!

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI TEKNİK HİZMETLER BİRİMİNDEN ÜRETİCİLERE UYARI!

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Personelleri  Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR, Ziraat Mühendisi Ümmühan Feyza KARA  ve Fındık Eksperi  Nurgül AŞUK GÜDER  üretici ziyaretleri kapsamında Akçaabat ilçesi Demirkapı ve Arpacılı Mahallelerinde   seralarda ve fındık bahçelerinde incelemelerde bulunup, fındık bahçelerinde,  ceviz ağaçlarında  sebze bahçelerinde ve seralarda  gördükleri hastalık ve zararlılar hakkında üreticilerimize bilgilendirmelerde bulundular.  Kültürel ve kimyasal mücadele  hakkında bilgi verdiler.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU yapılan çalışmalar ile ilgili şunları aktardı. “ Amacımız ilçemizde ekilmedik dikilmedik bir karış toprak kalmadan tarım faaliyetlerinde bulunmak ve üreticilerimizin bulundukları kırsal mahallelerinde ekonomik gelirlerini artırıp göçleri önlemektir.  Bunun için konularında uzman teknik ekip personellerimiz  imkanlar elverdiği ölçüde  üreticilerimize ulaşmakta ve  tarım faaliyetlerinde bulunan çiftçilerimize tarımla ilgili her konuda destek olmaktadırlar. Tarlasında bağında bahçesinde sorunla karşılaşan üreticilerimize bizlerle irtibat halinde olmalarını tavsiye ederim”.

Ziraat Mühendisi Ümmühan Feyza KARA  arazi incelemelerinde karşılaştığı hastalık ve zararlılar hakkında şu değerlendirmelerde bulundu; Ceviz ağaçlarında antraknoz dediğimiz hastalığa ve yaprak gal akarına denk geldik.  Ceviz Antraknozu, cevizlerde zarar yapan hava kökenli mantari bir hastalıktır.  Meyve kabuğundaki ve yapraktaki küçük lekeler şeklindeki hastalık belirtileri giderek büyümekte ve birleşerek tüm yüzeyi kaplamakta olup meyve çürümelerine yol açar. Mücadele yapılmadığında önemli derecede verim kaybına neden olur.

İlaçlı Mücadele Zamanı :

1.İlaçlama:Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönem, 2.İlaçlama:Yapraklardaki yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde, 3.İlaçlama:Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde, 4. Ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşullar ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Maneb 80 WP, %65 Dodine etken maddesini içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca yapılan incelemelerde ceviz yaprak gal akarına da rastlanılmıştır. Ceviz yaprak gal akarı yaprak dokusu içerisinde yaşar. Bulunduğu yerde yaprağın her iki tarafında kabarıklar oluşturur. Kahverengileşir ve siyaha dönüşür. Yoğun bulaşmalarda meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür. Kükürt (%80, WP ) veya  abamectin içerikli ilaçlar uygulanmalıdır.

Fındık Eksperi  Nurgül AŞUK GÜDER  üretici ziyaretlerinde karşılaştığı hastalık ve zararlılar hakkında şu değerlendirmede bulundular ; fındık bahçelerinde külleme hastalığı , bakteriyel yanıklık ve yeşil kokarca zararı tespit ettik. Ayrıca sebze bahçelerinde de mildiyö  hastalığı ile karşılaştık. Hastalık ve zararlılar  ile mücadelede öncelikli olarak ; kültürel mücadele yapılması, bu kapsamda fındık bahçelerinde dip sürgünü temizliği ve bahçe altı temizliğinin  aksatılmadan yapılması  gerekir. Nisan ayının ilk haftasında başlayan külleme hastalığına karşı kükürt içerikli ilaçlar  kullanılarak kimyasal mücadele yapılması gerekir. Nisan sonu Mayıs ayı başında kalsiyum polisülfür içerikli ilaç kullanılması halinde hem külleme hem de kozalak akarı ile de mücadele edilmiş olacaktır. Külleme hastalığı belirtileri ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde başladığı, hastalığın rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayıldığına dikkat çekti.  Hastalık etmeninin, ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşmakta yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile üst kısımlarda renk açılımları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye, kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülürler.  Mücadele 15-20  gün ara ile en az 3 tekerrür olacak şekilde tekrarlanmalıdır. Kimyasal mücadelede Bakanlığımız tarafından külleme hastalığı için ruhsatlandırılan ilaçlardan herhangi birisi kullanılabilir. (250g/l flupyram/250 g/l trifloxystrobin ) veya kozalak akarı içinde etkili olan (380 g/l kalsiyum polisülfür)  mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlamaların akşam üzeri arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması, ayrıca   ilaçlama yapmadan önce arıcıların arılarını mümkün olduğunca ( 6 km  ) uzağa yerleştirmeleri tavsiye edilir.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR’ de bu aylarda bitki beslemenin önemli olduğunu belirterek,  üreticilerimize şu tavsiyelerde bulundular: “ Arkadaşlarımızın da  değindiği gibi,  ceviz antraknozu, yaprak gal akarı , külleme hastalığı ,bakteriyel yanıklık,  sebze bahçelerinde ve seralarda  mildiyö hastalıkları , beyaz sinek, yaprak biti, yeşil-kahverengi kokarca , dalkıran , daldelen vb. böceklerle ilgili bu ay  içinde  kimyasal mücadeleye devam edilmelidir. Bununla birlikte meyve oluşumu ve iç dolgunluğunu arttırmak için içerisinde Bor, Çinko, Demir, Bakır, Mangan, Molibden gibi iz element içeren yaprak gübreleri kullanılabilir. Makro element içeren MKP  ile de gübreleme desteklenmelidir. Bahçe altı temizliği de yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki yabancı ot mücadelesi yapılmayan ve dip sürgünü temizlenmeyen fındık bahçelerinde külleme hastalığı ve bakteriyel hastalıklar hızla yayılım gösterir”.

 Ayrıca seralarda domates, hıyar  vb ürünlerde beyaz sinek ve yaprak bitlerine rastlanılmış olup  40 g/l Azadirachtin, 152,3 Terpenoid Blend QRD 460, veya 350 g/l Imidacloprid  etken maddeli ilaçların kullanılması tavsiye edildi.

            Not:   İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 10 gün  sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimizi Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimine bekleriz.