Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞININ 2023 YILI FINDIK ALIMI FİYAT BEKLENTİSİ

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞININ 2023 YILI FINDIK ALIMI FİYAT BEKLENTİSİ

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞININ 2023 YILI FINDIK ALIMI FİYAT BEKLENTİSİ

 

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU hasat dönemi yaklaşan yeşil altın fındık için fiyat beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu; “ üreticilerimiz bir yıl boyunca yoğun emek harcayarak yeni bir hasat sezonuna başlayacaklardır.  Bir yıllık emeğinin karşılığını almak için herkes haklı olarak 2023 yılı fındık fiyatının ne olacağı beklentisi içerisindedir.  Teknik personellerimizin yaptığı çalışmalar doğrultusunda her geçen gün artan maliyetler (kışlık ve yazlık  gübreleme, tarımsal mücadelede kullanılan  ilaçlar , bakım işçilik ve hasat işçilik yevmiyeleri, patoz,  nakliye,  asgari ücret artışı, dolardaki kur farklarından kaynaklı diğer girdi fiyatlarındaki artışlar)  ve güncel ekonomik şartları göz önünde bulundurduğumuzda 2023 yılı fındık kilogram maliyeti ortalama 80 TL  civarındadır. Bizler her zaman üreticimizin yanında olduk. Şimdi de üreticimizin alın terini zayi etmeyecek şekilde bir fiyat beklentisi içerisindeyiz.

          Müdahale alım fındık kilogram  fiyatının en az 100 TL/kg ve üzerinde  olması bizleri ve üreticilerimizi memnun edeceği kanaatindeyiz. Devletimizin ve  TMO’nun  çiftçilerimizi ve bizleri mağdur etmeyecek bu fiyatın altında bir fiyat açıklamaması dileğimizdir.

          TMO tarafından açıklanacak 2023 yılı Müdahale Alım Fiyatı kadar alım şartları ve kriterleri de çiftçi lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir.

          Alan bazlı gelir desteği en az 600 TL’ye çıkartılmalıdır. Yaklaşık  10 yıldır herhangi bir artış  yapılmamıştır.

          Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl, geçen yıl değiştirerek uygulamaya koyduğu üretici lehine alımları kolaylaştıran kriterleri bu yıl da devam ettirmelidir.

          Bu yıl da TMO’dan beklediğimiz alım kriterleri;

1) Rutubet Oranı: %6,5’e kadar,

2) Sağlam İç Fındık Oranı: %40 ve üzeri,

3) Buruşuk İç Fındık Oranı: %10 ve altı ,

4) Çürük ve Bozuk İç Fındık Oranı: %5 ve altı

5) Yabancı Madde Oranı (taş, toprak vb.): %0,5 ve altı,

6) Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altı,

7) İlçelerin Rekoltelerine göre tespit edilen dekar başı verimlilik rakamlarına göre uygulanan alım kotaları %50 oranında arttırılarak belirlenmeli ve randevu verilmelidir.                                                                                                                                                                                                                          

         2023 yılı Fındık Hasat Sezonunun Ülkemiz ve üreticilerimiz için hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olmasını temenni eder , saygılar sunarım” dedi.