Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN MAYIS AYINDA FINDIK BAHÇELERİNDE YAPILACAK İŞLEMLER İÇİN ÜRETİCİLERİMİZE UYARI !

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN MAYIS AYINDA FINDIK BAHÇELERİNDE YAPILACAK İŞLEMLER İÇİN ÜRETİCİLERİMİZE UYARI !

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDAN  MAYIS AYINDA FINDIK BAHÇELERİNDE YAPILACAK İŞLEMLER  İÇİN ÜRETİCİLERİMİZE  UYARI !

 

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU  mayıs ayında fındık bahçelerinde yapılması gerekenler için üreticilerimize şu   uyarılarda bulundular. “Yapılan toprak analizi  sonuçlarına göre ,  mühendislerimizin önerileri doğrultusunda yazlık gübrelemeye devam edilmelidir. Yapraktan veya topraktan mikro besin elementi takviyesi yapılmalıdır. Özellikle içinde bor, çinko, demir , bakır , mangan, molibden gibi  element içeren yaprak gübreleri tercih edilmelidir.

Ayrıca bu ayda yine hastalık ve zararlılarla mücadele çok önemlidir. Fındık kurdu , yeşil kokarca, fındık dalkıran zararlısı  gibi en çok fındığa zarar veren zararlılarla mücadeleye bu ay başlanmalıdır.  Aşağıda belirttiğimiz maddeleri bu ay içerisinde uygulama yapmalıyız;

 

- YAZLIK GÜBRE UYGULAMASI

- FINDIK KURDU ZARARLISI İLE MÜCADELE

- KOKARCA ZARARLISI İLE MÜCADELE

- KOZALAK AKARI ZARARLISI İLE MÜCADELE

- KÜLLEME HASTALIĞI İLE  MÜCADELE

- VİRGÜL KABUKLU BİTİ ZARARLISI İLE MÜCADELE

- FINDIK TEKE BÖCEĞİ ZARARLISI İLE MÜCADELE

-FINDIK DALKIRAN ZARARLISI İLE MÜCADELE İÇİN FEROMON TUZAKLARIN ASILMASI

- YAPRAKTAN VEYA TOPRAKTAN MİKRO BESİN ELEMENTLERİNİN VERİLMESİ

- KÖK VE DİP SÜRGÜNÜ TEMİZLİĞİ

- BAHÇE ALTI TEMİZLİĞİ

 

Fındık kurdu yılda bir kez döl verir. Dolayısıyla zamanında doğru etken maddeli bir ilaçla bir kez ilaçlamak yeterli olur. Mücadele zamanı ise, bahçedeki fındığın %50’sinin mercimek tanesi iriliğine ulaştığı dönemdir. Bu dönem sahil kolda genellikle mayıs ayının ilk 15 gününe denk gelir. Orta ve yüksek kolda ise 6-7' şer gün sonrası uygundur. Bu dönemde yapılan mücadele ile yumurta koyarak çoğalması da önlenmiş olur. 10 ocakta yapılan dal silkeleme yöntemiyle 2 ergin fındık kurduna rastlanırsa , yine yeşil kokarca için 10 ocakta 1 ergin yeşil kokarca görülmesi halinde ilaçlamaya karar verilir.

Ayrıca FINDIK kurduna yapılan ilaçlama ile yeşil kokarca da baskı altına alınmış olur. İlaçlama yaparken gerekli tedbir alınmalı uygun alet ve ekipmanlar kullanılmalı. Kullanacağınız ilaçlar hastalık ve zararlıya ruhsatlı olmasına ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir ” dedi.

 

 

 NOT: YAPACAĞINIZ TESPİT SONUCU HASTALIK ve ZARARLI YOKSA İLAÇLAMAYA  GEREK YOKTUR.  ANCAK BOR, ÇİNKO, DEMİR, BAKIR GİBİ  MİKRO ELEMENT TAKVİYESİ TAVSİYE EDİLİR.