Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU 2023 yılı
fındık hasadı ve uyulması gereken kurallar hakkında açıklamalarda bulundu; “ Fındık
üreticisi yıl boyunca fındıkta yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmek için;
budama, gübreleme, bahçe temizliği, zararlılarla mücadele gibi üretimde
yapılması gereken aşamaları yaparak hasat zamanına yaklaşmış bulunmaktayız. Yıl
boyunca vermiş olduğumuz emeğin karşılığını almak için fındık bahçelerine
gireceğiz. Ancak burada uymamız gereken bazı kurallar var. Hasat öncesi mutlaka
10-15 gün önceden motorlu tırpan gibi aletler ile bahçe temizliği yapılmalı. Özellikle Fındık Hasat Komisyonunun
belirleyeceği hasat tarihlerine uymamız gerekir. Fındığı daldan değil yere dökülmesi beklenip
yerden toplanması da önem arz etmektedir.
Erken hasat ve daldan toplama da fındıkta
iç buruşuk oranı artar, randımanı düşük olur. Ayrıca gelecek senenin meyve
gözleri zarar görür. Daldan toplanan
ürünlerde nem oranı yüksek olacağından zararlı aflatoksin oluşumuna neden
olmaktadır. Daldaki fındıkları silkeleyerek fındık meyvesinin %75 ‘i yere
düşüyorsa hasada başlanmalı, hasadı daldan değil de yerden yapılmalı. Hatta
fındık bahçelerine file serilerek ürünün tam olgunlaşması beklenip fındıkları
silkeleyerek tüm fındığın fileye dökülmesi sağlanıp file toplanmalı. Bu şekilde
hem işçilikten kar edilmiş olur hem de erken hasadın önüne geçilmiş olur. Bu
kurala uyulduğu zaman fındıkta kilo
artışına, randımanın yüksek olmasına ve işçilik maliyetinin düşük olmasına
büyük oranda katkı sağlayacaktır” dedi.
Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret
Bölge Müdürü Başkanlığında 2023 yılı Fındık hasat tarihi ve Fındık İhracatının
belirlenme tarihi toplantısı 26.07.2023 tarihinde gerçekleşti. Arazi
çalışmaları ve komisyon toplantısında Odamız Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi
Veysel BAKİ’ de bulundu.
Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri
Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Trabzon
ilinde fındık toplama ve ihraç tarihlerinin tespiti için, T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük
ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akçaabat
Ziraat Odası Başkanlığı , Trabzon Zirai Karantina Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü
Müdürlüğü, TMO Trabzon Şube Müdürlüğü, Trabzon Ticaret Borsası Başkanlığı ve
Fiskobirlik Genel Müdürlüğü kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan
komisyonumuzca, 26/07/2023 Çarşamba günü saat 14:°°’da yapılan toplantı
sonucunda,
TRABZON ili ve ilçelerinin;
Sahil kesiminde (0-250 metre arası rakım) 12/08/2023
Orta Kesiminde (251-500 metre arası rakım) 19/08/2023
Yüksek kesiminde (500 metre ve üzeri rakım) 26/08/2023 tarihlerinde fındık
hasadının yapılması kararlaştırılmıştır.
FINDIK HASADINA
AŞAĞIDA BELİRTİLEN KRİTERLERE UYARAK YAPILMASI ÖNEMLİDİR:
Fındık zuruflarının
(çotanakların) iyice sararıp, kızarıp kahverengileşmeye başlaması,
Fındığın sert
kabuğunun %75 oranında kızarması,
Danelerin sert
kabuğunun içinden kolayca çıkabilmesi,
İç fındık zar renginin
koyu krem rengine dönüşmesi,
Dalda bulunan fındığın
nem oranının % 30'un altına düşmesi,
Sağlam ve dolgun
meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin % 75' inin daldan
döküldüğü belirlenince hasadın başlaması gerekir.
Hasat olgunluğuna
ulaşmadan toplanan fındıklarda birçok sorunlar meydana gelir. Meyve kalitesi
düşer. İç buruşuk miktarı artar. Randıman düşük olur. Kurutulmuş tanelerde tane
rengi donuk kalır. Ürünün depolanmasında sorunlar meydana getirir.
Hasadı yapılan
fındıklar harman yerlerinde ince serilmeli ve iyice kurutulmalıdır. Üst üste
yığınlar halinde bırakılmamalıdır. Çok kalın serilen ya da yığınlar halinde
bırakılan fındıklarda sıcaklığın yükselmesi ile fındıkta acılaşmaya; nispi nem
oranının artması da kızışmaya, küflenmeye yol açabilir. Özellikle insan ve
hayvan sağlığı için zararlı olan Aflatoksin adı verilen tanınmış kanserojen
madde meydana gelir. Naylon ya da bez brandalar ürüne temas etmeyecek şekilde
yağışlı havalarda üzeri örtülmelidir. Fındıklar kurutulduktan sonra naylon
çuvallara konulmamalıdır. Gözenekli ya da jüt çuvallara konulmalıdır.
Depo olarak
kullanılacak yerin serin kuru ve havalanabilir nitelikte olması gerekir. Bu
şartlarda fındıklar 1 yıl muhafaza edilebilir. Bunun için depo içi sıcaklığının
2-4,5 ºC' de ve nispi nemin % 55-60 arasında olması gerekir” dedi.