Akçaabat Ziraat Odası üreticisine
yeni gelir kapısı sağlamak için tüm hızıyla çalışmaya devam ediyor. Yıllardan beri adı tütün tarımı ile özdeşleşen
Akçaabat’ımıza alternatif , birim alanda ekonomik getirisi yüksek olan yeni
çeşit meyveleri kazandırmaya çalışıyor. Daha önceleri mavi yemiş , tıbbi
aromatik bitki mürver ve şimdi de süper meyve Aronya’yı ilçemiz üreticisine
kazandırdık.
Akçaabat Kaymakamlığı , Akçaabat Ziraat Odası , Akçaabat Belediyesi
olarak 3 paydaş bu projeyi hayata geçirmek için gayret içinde olduk. Bu
bağlamda Akçaabat Kaymakamımız Sn. Ramazan KURTYEMEZ Beye ve Akçaabat
Belediye Başkanı Sn. Osman Nuri EKİM’e Akçaabat Ziraat Odası olarak, tüm
üreticilerimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz.
6 Temmuz 2020 tarihinde proje kriterlerini sağlayan 31 üreticimize
toplamda 30 dekar alanda 7500 adet Viking çeşidi Aronya fidanı dağıtımı
gerçekleştirerek projenin ilk ayağını tamamlamış olduk.
Bu projenin her ayağında
bizlere ve ilçemize destekte bulunan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez
Araştırma Enstitüsü Müdürü aynı zamanda Akçaabatlı hemşehrimiz Sn. Dr. Yılmaz
BOZ beye teşekkür ederiz. Dr. Yılmaz BOZ bey Akçaabat Belediyesi Erol Günaydın
Konferans Salonunda ‘’ Aronya Üretimi ve Geleceğe dair’’ geniş ölçekli toplantı
yaparak, aronya üreticilerimizi bilgilendirdi.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU İlçemizde üç yıl
önce üç yüz fidanla Aronya üretimine başlayan Tayfun KANDAZ ın bahçesini, Dr.
Yılmaz BOZ ile ziyaret ederek bilgi alış verişinde bulunuldu. Üretici Tayfun
KANDAZ üçüncü yılın sonunda 800-900 Kg ürün beklediğini, aronya ürününün karlı
bir ürün olduğu ve tecrübelerinden diğer üreticilerinde yararlanabileceğini
söyledi. Başkan Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU da üreticiye tebrik ederek, üretim
yapan tüm üreticilerin yanında olacaklarını söylediler.
Aronya meyvesi , yüksek oranda antioksidan içerir. Hücre yenileme
özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığını önler. Kalp
krizi , yüksek tansiyon ve felç gibi ciddi rahatsızlıkların riskini azaltır.
Düzenli tüketildiğinde akciğer ve karaciğeri temizleyerek zararlı bakterileri
idrar yolu ile vücuttan atar.