Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > FINDIK BAHÇELERİ KIŞA HAZIRLIKLI GİRSİN

FINDIK BAHÇELERİ KIŞA HAZIRLIKLI GİRSİN

FINDIK BAHÇELERİ KIŞA HAZIRLIKLI GİRSİN

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler birimi olarak üretici ziyaretlerimize devam ediyoruz.  Fındıkta hasat sonrası yapılacakları , toprak numunesinin  önemi ve toprak numunesi alımı konularında , fındık bahçesinde ocaklarda bulunması gereken ideal dal sayısı , hastalıklı ve zarar görmüş dalların kesimi , külleme hastalığı ile mücadele ,  fındık filiz güvesi ve mayıs böceği ile mücadele,  dalkıran zararlısının meydana getirdiği zararlar ve mücadele yöntemi (feromon tuzak kullanımı) gibi konular hakkında üreticilerimize bilgilendirmelerde bulunuldu. Yeni fındık bahçesi tesis etmek isteyen üreticilerimizin talebi doğrultusunda arazi ziyaretleri yapıldı. Toprak hazırlığı, fidan çeşidi, dikim şekli, dikim mesafesi, sulama sistemi vb. konularda gerekli bilgilendirmeler yapıldı önerilerde bulunuldu.

            Özellikle fındıkta hasat sonrası ve kış öncesi toprak analizi sonuçlarına göre bitkilerde kök gelişimini ve çiçeklenmeyi artırmaya yönelik  fosfor (P) oranı yüksek kompoze gübre (TSP, %18-46 DAP, 20-12-15 + ME, 15-15-15 +Zn , MAP (12-61-0), NPZinc (3-40-0+ ME) vb.  ya da  toz veya sıvı yaprak gübreleri kullanımı tavsiye edildi. PH dengesini sağlamak adına bahçelerde tarım kireci kullanımı ya da kalsiyum nitrat içerikli gübrelerin önemi belirtildi.

 Yine hasat sonrası yapraklar dökülmeden içerisinde demir , bakır , çinko, mangan, molibden ve  BOR içerikli yapraktan sıvı gübre kullanımının önemli olduğu ve  külleme görülen bahçelerde kükürt içerikli kimyasal ilaç kullanımı hakkında bilgilendirme yapıldı. Yaprak dökümünden sonra kış öncesi  fındık , ceviz ve meyve ağaçlarında bordo bulamacı kullanımın önemi anlatıldı  uygulama tavsiye edildi.

TOPRAK ÖRNEĞİ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1. Toprak örneği alınırken dikkat edilecek en önemli konu alınan örneğin bahçeyi temsil etmesidir. Örnek almadan önce bahçenin genel görünümüne bakılıp eğim, yükseklik, drenaj, renk, toprak derinliği ve toprak yapısı yönünden çok farklı ise her farklı yer için ayrı örnek alınmalıdır.

2. Toprak örnekleri çit-yol kenarı, gübre yığını, su birikintisi olan yerlerden alınmamalıdır.

3. Toprağın fazla çamurlu olduğu zamanlarda örnek alınmamalıdır.

4. Örnekler köklerin yayıldığı bölgeden yani ocağın taç izdüşümünden alınmalıdır.

5.Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U, Z şeklinde dolaşılarak 20 dekar alanda en az 10 yerden 0 – 30 cm derinlikten alınmalıdır.

6. Örnek alınacak noktalarda otlar çapa veya kazma ile temizlenip V şeklinde 30 cm derinliğinde çukur açılır. İlk 5 cm toprak tabakası atılır ve diğer 25 cm lik toprak dilimleri alınır ve bir bez torba içine konulur. Alınan numuneler gölge bir yerde kurutulur içindeki taş kök vb kalıntılar temizlenir ve yaklaşık 1-1,5 kg toprak numunesi tahlil için , isteyen Ziraat Odasına isteyen kendisi Yalıncak’ta bulunan Trabzon  Büyükşehir Belediyesi Toprak Analiz Laboratuvarına götürülebilir.

Analiz ücreti numune başı 25 TL dir.  Toprak numunesi içine etiket yazılıp bırakılmalıdır. Bu etikette ; tarla sahibinin adı soyadı, Tc kimlik no, telefon no,  il, ilçe, mahalle, ada no , parsel no, ekili ürün adı, numunenin alındığı derinlik , numuneyi alan kişinin adı , numune alındığı tarih,  kullanılan gübre , arazinin sulu yada kuru tarım olduğu gibi özellikler kurşun kalem ile yazılmalıdır.