Akçaabat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçaabat Ziraat Odası > Haberler > BAKIMLI BAHÇELERDE VERİM İKİ KAT ARTTI

BAKIMLI BAHÇELERDE VERİM İKİ KAT ARTTI

    Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU 2016 yılında  ilçemizde fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için düzenlemiş olduğumuz Fındık Budama Gübreleme ve ilaçlama kurslarına katılan üreticilerimizin bahçesi farkını gösterdi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinatörlüğünde yapılan Fındık rekoltesi tahmini çalışmalarında Akçaabat ta fındık sayımı yapılan Akçaköy Mahallemizdeki çiftçimizin bahçesinde yapılan sayımda yapmış olduğu budama, gübrele ve ilaçlama ile fındık veriminin aynı bahçede geçen yıla oranla 2-2,5 kat arttığı rekolte tahmin komisyon üyelerinindi dikkatini çekmiştir.  Aynı rakım da ve aynı çeşit bulunan aynı parsel üzerindeki arazide doğru budama gübreleme ve ilaçlama ile verim ve kalite iki katına çıkmıştır.

    Fındık milli ürünümüz bu yıl Fındıkta geçen yılın üstünde bir rekolte bekleniyor diyen Başkan EYÜPOĞLU “Rekolte çalışmalarında külleme hastalığının fındığa kalite ve verim yönünden zarar verdiği gözlemlendi. Bunun dışında yine bazı hastalıklarında fındığa zarar verdiği görüldü biz tüm fındık üreticilerimizi bu yılda EKİM ve KASIM aylarında düzenleyecek olduğumuz kurslara davet ediyorum ifadelerini kullandı.

    Akçaabat ta 91000 dekar fındık bahçemiz mevcut ortalama verim 75 ila 80 kg civarında tahmin edilirken iken Kurslara katılan üreticilerin bahçelerinde yapılan hesaplamada verimin ortalama 180 ila 200 kg civarında olduğu tahmin ediliyor. Buda gösteriyor ki bahçelerimize gerekli bakımı yaptığımızda gelirimizi 2 katına çıkarabiliyoruz.  Kurslara katılarak bahçelerine gerekli bakımı yapan tüm üreticilerimize teşekkür ediyorum.

    Hedefimiz Akçaabat ı önümüzdeki yıllarda yapacak olduğumuz kurslar ve eğitimler ile Fındık üretimde Trabzon da birinci sıraya getirmektir.